Личен блог на Десислава

За стила и женствеността

Болестта като път напред II

Oct 062016

undefined

В предната част обърнах внимание на зимните грипове като средство, което насочва погледа ни към здравословното ни състояние. И по-специално – към имунната ни система.

Сега ми се иска да спомена и две други заболявания – гастрит и диабет тип 2.
Гастритът се появява много често заради стрес. Но невинаги. Той може да се появи и като следствие от консумацията на определени храни, както и алкохол. Храните, които най-често могат да придизвикат появата му, са пържените и сухите храни (сандвичи, джънк фууд и т.н.).


Не твърдя, че това са единствените предпоставки за появата му, но те са често срещани. Стресът показва, че не се съобразявате на първо място със своите вътрешни желания, а храната – че „тровите“ тялото си. Гастритът, както знаете, е първата „предупредителна лампичка“. Следващата е язвата.


Когато аз разбрах, че имам гастрит, си казах, че трябва да променя начина си на хранене. Осъзнах, че нещата, които консумирам, ми вредят. Осъзнах, че те не дават никаква полза на тялото ми. А че го разболяват. И знаех, че ако продължа по този път, нещата щяха да се влошат... Избрах да се вслушам в тялото си. След около два месеца строга диета, се чувствах много по-добре. В момента се не хапвам нищо, което тялото ми отхвърля. Храня се здравословно. В резултат на това гастритът ми не се е появявал от много, много дълго време.
Друг пример, който искам да дам, е диабетът. Разбира се, храните с висок гликемичен индекс не са единствената причина за диабет. Но са една от причините. Ето защо ще се спра на тях...


Когато консумирате храни с висок гликемичен индекс твърде често, вие сами предизвиквате заболяването. Преди да ви „сполети“ обаче, организмът ви изпраща множество предупредителни сигнали. И ако се вгледате в тях – можете да го предотвратите. Такива могат да бъдат наднорменото тегло, сънливост, депресия, непрекъсната жажда, в следствие на високите нива на кръвна захар. Това са все неща, които не са типични за вашето тяло. Така то ви показва, че не правите нещо както трябва. Показва ви, че се чувства зле. И ако промените храната, която консумирате, то ще се почувства по-добре. И няма да попаднете в капана на диабета. Но ако не го направите, скоро ще съжалявате. Защото, както знаете, той е нелечим.


Заболяванията ни се случват, за да ни покажат, че е редно да зачитаме себе си и тялото си. Защото, ако не го правим, сами пропадаме надолу. А след всяко едно заболяване, идва следващо...

 

There are no published comments.

New comment

Atom

Запазени права на Десислава Средкова 2016