Личен блог на Десислава

За стила и женствеността

Болестта като път напред – част I

Oct 062016

undefinedВ света, в който живеем, сме свикнали да възприемаме болестите като нещо естествено. Нормално е да се наредим на опашката в аптеката, на която чакат 10 души пред нас. И търпеливо да изчакаме, за да дадем 50-60лв. за лекарства. Да излезем от аптеката и да допуснем след два месеца отново да се повтори всичко това.


По темата за болестите се пише много. Някои вярват, че те са резултат от вътрешни, емоционални и психически проблеми. Несъмнено стресът допринася в голяма степен за тяхното развитие, или отключване. Но болестите не са пречка, а път към осъзнаването. Път напред.


Те винаги се появяват, за да ни „кажат“, че не правим нещо както трябва. Че вървим срещу себе си. Срещу собственото си тяло, без което не можем да функционираме. Нараняваме го. Вредим му.


И те идват. Болестите са вестители, които ни показват, че затъваме в блатото, което сами сме си изградили. Много често тежките заболявания са предшествани от по-леки; сигналите са налице много преди да стане твърде късно. Важно е обаче да можем да ги разчетем. Вместо да ги заглушаваме с поредната доза лекарства, да си зададем въпроса: „Какво да направя, за да не достигна следващия път до лекарствата?“.

Всичко започва със зимните грипове, с дребните стомашни проблеми – колит и гастрит, с наднорменото тегло. Това са все сигнали, на които, ако не обръщаме внимание, прерастват в тежки заболявания.


Честото боледуване от грип води до заболявания, които могат да станат хронични. Оттам произтичат редица проблеми. Гастритът предизвикват язва, наднорменото тегло става причина за диабет и сърдечно-съдови заболявания. Всяко заболяване има свои предшестващи сигнали, които насочват вниманието ни към него.


Ако „хванем“ всичко навреме, ще успеем да предотвратим тези сериозни последици.


Грипът през зимата идва, за да ни покаже, че имунната ни система е слаба. Че трябва да започнем да приемаме витамини. И когато кажа витамини, винаги се сещам за „Малкия принц“. В една от главите се говори за хапчета, утоляващи жаждата. Може би ви звучи абсурдно, но нима не приемаме витамини на таблетки вместо от плодовете? И от храната въобще? Не е ли същото?


Земята ни е плодородна, през лятото в България растат всякакви видове плодове. Вярно, през зимата – сезонът на вирусите, няма плодове. Но знаете ли, че в сушените плодове ценните съставки са в пъти повече, защото са по-концентрирани?
Грипът ви показва, че имунната ви система е слаба. И ако направите нещо, за да я подсилите, здравословното ви състояние ще е много по-добро.

There are no published comments.

New comment

Atom

Запазени права на Десислава Средкова 2016