Личен блог на Десислава

За стила и женствеността

Как да намерим работата мечта

Aug 122016

undefined

В обърканото ежедневие, в което живеем, е много трудно да си осигурим нещата, които наистина искаме. Просто защото не знаем какво точно искаме. Не е ли така? Толкова рядко чуваме вътрешния си глас, а когато все пак си позволим да чуем какво крещи (защото той шепти наистина рядко), или е станало твърде късно, или си мислим, че е твърде късно. Малцина са онези, които си позволяват да го последват. В резултат на всичко това живеем според стандартите на обществото. Стандарти, в които не се вписваме, защото ние сме уникални личности. И цялото това противоречие малко по малко ни натъжава, подтиска и ни прави нещастни.


И макар че има много неща, изписани по тази тема, би ми се искало и аз да порасъждавам по нея. Мисля, че връзката между това, което сме; това, което искаме и работата, която работим, е много силна и задълбочена. И няма как, ако не знаем какво представляваме всъщност, да намерим онази работа, която ще ни прави истински щастливи.


За да намерим „нашата“ работа, първо трябва да опознаем себе си. Да попитаме себе си кои сме в действителност, от какво се интересуваме, какво ни харесва. Да наблюдаваме себе си – какъв е характерът ни – дали сме по-спокойни или по-агресивни; дали сме по-практични или по-склонни да мечтаем; дали обичаме творческите и креативни дейности или предпочитаме да използваме логиката си. Повярвайте ми, всичко това има значение. Макар че талантът е важен, той не е основен фактор. Личността ни сама може да ни подскаже какво точно искаме да правим, ако успеем да се опознаем добре.


Втората стъпка е да си зададем въпроса „Какво искам да правя?“ – и съвсем искрено да си отговорим. Много често съм срещала формулиран и въпроса: „Какво бих правила, ако парите нямаха значение?“. Откровеността, която повечето хора проявяват, отговаряйки на него, е изумителна. Всеки знае какво би правил, ако парите по никакъв начин не оказват влияние. Не се замисляйте, не разсъждавайте задълбочено! Просто бъдете искрени. Отговорът, когато не е обмислен, винаги идва от дълбините на душата. А след като си го дадете, помислете по какъв начин можете да превърнете в професия това нещо.


Разбира се, съветите са си съвети, но в действителност не е толкова лесно. Най-важното обаче е да вярвате, че можете. Да, може би ще бъде трудно, но ако не последвате себе си, към края на своя житейски път едва ли ще бъдете щастливи от прекараното време. И помнете, че човек винаги има възможност да промени ситуацията, в която се намира.

There are no published comments.

New comment

Atom

Запазени права на Десислава Средкова 2016