Личен блог на Десислава

За стила и женствеността

Емоционалното хранене

Jul 142016

Емоционалното хранене е проблем, който се среща при много жени. Той представлява не физическа, а емоционална необходимост от консумация на храна, и то в немалки количества. А самата храна се явява средство, служещо да намали стреса и да потисне отрицателните емоции.

Тъгата и стресът са двигателите, които най-често карат хората да посегнат към сладките храни. Това е така, защото захарта стимулира производството на хормони на удоволствието. Така организмът си набавя нужното добро настроение посредством външни стимули. Но това води до пристрастяване. И не след дълго тези хора се оказват затворени в един порочен кръг и много често – с няколко килограма отгоре.

 undefined

Те ясно осъзнават, че имат проблем. Осъзнават и че покачват теглото си. Това, от своя страна, засилва чувството им на вина спрямо собственото им тяло и спрямо невъзможността да контролират поведението си. В тези моменти емоционалната необходимост от храна е по-силна от волята и желанието за самоконтрол. Затова те отново посягат към сладкото. Но съвсем скоро усещането за удоволствие изчезва и те отново се озовават в клопката, която сами си поставят.

Разбира се, в много случаи подобни състояния са породени от моментни изживявания и траят не повече от седмица-две. Но има жени (най-често между 16-25 год.), при които този период е много по-продължителен, а това може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Ето защо е от голямо значение сами да решат, че искат и могат да се справят със собствените си емоционални състояния.
Ако и вие сте сред тях, знайте, че има изход от този проблем. Но на първо място трябва да осъзнаете, че храна всъщност вреди на самооценката ви още повече. И просто да спрете да ядете, когато не сте гладни. Сами трябва да определите собствените си граници. В началото това ще е трудна задача. Ето защо можете да намерите заместител на храненето със сладкиши. Когато поискате да се чувствате добре, вместо да хапнете едно парче торта, излезте да тичате. Спортът също стимулира производството на хормони на удоволствието. А и повишава самочувствието. А ако наистина усещате, че имате нужда от поредната доза захар – хапнете плодове. Каквото и количество от тях да изядете, едва ли ще ви навреди.

Помнете, хормоните на удоволствието се произвеждат, когато изпитвате радост и щастие. Ваш е изборът дали да изживеете тези чувства, или не. Още днес можете решите да се разходите сред природата, да се посмеете от сърце, да потичате в парка, или да се затворите в къщи с голяма купа сладолед, самосъжалявайки се отново.

There are no published comments.

New comment

Atom

Запазени права на Десислава Средкова 2016