Личен блог на Десислава

За стила и женствеността

Емоционалното хранене

Jul 142016

Емоционалното хранене е проблем, който се среща при много жени. Той представлява не физическа, а емоционална необходимост от консумация на храна, и то в немалки количества. А самата храна се явява средство, служещо да намали стреса и да потисне отрицателните емоции.

Тъгата и стресът са двигателите, които най-често карат хората да посегнат към сладките храни. Това е така, защото захарта стимулира производството на хормони на удоволствието. Така организмът си набавя нужното добро настроение посредством външни стимули. Но това води до пристрастяване. И не след дълго тези хора се оказват затворени в един порочен кръг и много често – с няколко килограма отгоре.

 undefined

Те ясно осъзнават, че имат проблем. Осъзнават и че покачват теглото си. Това, от своя страна, засилва чувството им на вина спрямо собственото им тяло и спрямо невъзможността да контролират поведението си. В тези моменти емоционалната необходимост от храна е по-силна от волята и желанието за самоконтрол. Затова те отново посягат към сладкото. Но съвсем скоро усещането за удоволствие изчезва и те отново се озовават в клопката, която сами си поставят.

Разбира се, в много случаи подобни състояния са породени от моментни изживявания и траят не повече от седмица-две. Но има жени (най-често между 16-25 год.), при които този период е много по-продължителен, а това може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Ето защо е от голямо значение сами да решат, че искат и могат да се справят със собствените си емоционални състояния.
Ако и вие сте сред тях, знайте, че има изход от този проблем. Но на първо място трябва да осъзнаете, че храна всъщност вреди на самооценката ви още повече. И просто да спрете да ядете, когато не сте гладни. Сами трябва да определите собствените си граници. В началото това ще е трудна задача. Ето защо можете да намерите заместител на храненето със сладкиши. Когато поискате да се чувствате добре, вместо да хапнете едно парче торта, излезте да тичате. Спортът също стимулира производството на хормони на удоволствието. А и повишава самочувствието. А ако наистина усещате, че имате нужда от поредната доза захар – хапнете плодове. Каквото и количество от тях да изядете, едва ли ще ви навреди.

Помнете, хормоните на удоволствието се произвеждат, когато изпитвате радост и щастие. Ваш е изборът дали да изживеете тези чувства, или не. Още днес можете решите да се разходите сред природата, да се посмеете от сърце, да потичате в парка, или да се затворите в къщи с голяма купа сладолед, самосъжалявайки се отново.

Съвети за по-бели зъби

Jul 142016

undefinedИма ли жена, която да не желае да е привлекателна? Която да не желае да изглежда и да се чувства добре в собственото си тяло? Изваяната фигура, стилната прическа, тъмният тен – това са все неща, които повдигат самочувствието на всяка от нас. Но за да се чувстваме добре, трябва да обръщаме внимание на всеки детайл - като изтощената коса, сухата кожа и загуба на белотата на зъбите. Всичко е от значение. Следващите съвети са насочени към подобряването на блясъка и ослепителността на вашата очарователна усмивка:

Консумирайте плодове всеки ден

Не забравяйте ежедневната порция плодове и зеленчуци! Храни, като ябълки, круши, целината и всякакви други по-твърди и хрупащи плодове и зеленчуци биха могли да почистят зъбите много добре. Те предизвикват отделянето на слюнка, която спомага за запазване на белотата на зъбите.

Използвайте конец

Много е важно, ако искате да имате ослепителна усмивка, да използвате ежедневно конец за зъби. Той достига до труднодостъпните за четката места и премахва натрупалите се останки от храна между зъбите. Това е от голямо значение за тяхната здравина. 

Изплаквайте устата си с ябълков оцет

Тъй като ябълковият оцет има способността да премахва зъбния камък, той е чудесно средство за избелване на зъбите. Той премахва петната от повърхността на зъбите, като ги прави по-бели. За да използвате ефективно оцета, е нужно да го разредите с вода и да си изплаквате устата си в продължение на минута. Важно е да разреждате оцета всеки път, тъй като, ако го използвате в неговото чисто състояние, е твърде вероятно да предизвика ерозия на емайла ви с времето.

Използвайте сода бикарбонат

Несъмнено заради свята абразивна повърхност и способността си да избелва повърхностите, содата ще изсветли цвета на зъбите ви. Особено силно влияние ще има, ако употребявате често храни, които оцветяват зъбите. Но не прекалявайте с използването й – един-два пъти месечно са напълно достатъчни. В противен случай рискувате да навредите на емайла на зъбите си.

Със сигурност има много неща, които може да направите, за да поддържате усмивката си очарователна и сияйна, а зъбите – здрави и бели. Но помнете, че каквито и мерки да предприемате, няма средство, което може да ви помогне, ако сами не положите достатъчно усилия това да се случи. Ако сте пушач, ако често консумирате кафе или вино, няма как да очаквате блестящи резултати, незвисимо от средствата, които използвате. Относно кафето има известни спорове, но цигарите увреждат както зъбите, така и тялото ви, затова се замислете кое е по-важно - вие или вашето удоволствие.

Atom

Запазени права на Десислава Средкова 2016